dilluns, 12 de novembre del 2012

Si dic Andorra


Les Jornades que organitza el Col·legi la Seu d’Urgell i Andorra, la segona edició de les quals ha tingut lloc amb èxit aquest octubre, ha estat l’ocasió que ens ha permès conèixer un grup molt potent d’escriptors andorrans,  que podríem anomenar “portellans” per la magnífica revista de lletres i arts que fan i que porta com a nom Portella.

Una revista literària és una aventura difícil que requereix molt d’entusiasme, molt de treball abnegat, i un sòlida categoria intel·lectual, literària i artística del grup promotor. Tot això es dóna en aquest cas. Malgrat que el nostre àmbit cultural i lingüístic disposa d’una revista literària i d’alta cultura que té continuïtat des de 1959, Serra d’Or, i malgrat que hi ha hagut altres intents de promoure revistes d’aquestes característiques, Portella és única: se centra exclusivament en la literatura i l’art, i tots els detalls del disseny i la il·lustració són tan bells que cada número és en ell mateix una obra d’art.

Que la revista que comentem sigui profundament andorrana no és obstacle, ben al contrari, perquè interessi a tot el nostre espai cultural. És una joia constatar que iniciatives com aquesta, que a Barcelona no han pogut tenir continuïtat, troben el terreny adobat per créixer en un angle del nostre àmbit lingüístic força allunyat de la seva capital. Voldríem encoratjar-vos a conèixer aquesta revista: estem segurs que us agradarà i ens agraireu el suggeriment.

Com és d’esperar, els temes triats en els quatre números publicats fins ara ho han estat per la seva relació amb Andorra.  Entre molts d’altres ens agradaria remarcar el dossier dedicat a Max Frisch, amb el pretext de la peça teatral Andorra escrita per aquest escriptor suís, el dedicat a l’artista andorrà Sergi Mas, els articles sobre Agustí Bartra i la seva relació amb Andorra, el dossier sobre Martí Pol, que inclou unes poesies de l’autor de Roda de Ter extretes del poemari Andorra, postals i altres poemes, editades d’una manera que converteix la lectura en un plaer, tant per la disposició tipogràfica com per les magnífiques il·lustracions de Mònica Armengol. I aquests exemples que donem són només un tast del contingut de Portella, d’un gran nivell i interès.
No ens sabem estar de citar tampoc alguns noms dels autors. I com que dir-ne uns és sempre injust perquè comporta excloure’n d’altres, esmentarem només el director, Joan Peruga, i els integrants del consell de redacció: Txema Díaz-Torrent, David Gálvez, Manel Gibert, Iñaki Rubio, Roser Suñé i Quim Torredà, que a través de les seves col·laboracions posen de manifest la qualitat de la seva escriptura. Cal estar atents a aquests noms, perquè la qualitat, ni que estigui a vegades latent i mig oculta per la distància per al rovell de l’ou de la nostra cultura, tard o d’hora acabarà imposant-se i fent-se patent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada